Timeline – какво ново при Facebook (II част)

В предходната статия (част I) разгледахме корицата (Cover Photo) и профилната снимка за новия формат на бранд страниците, наречен Timeline. Сега ще продължим с това, какво се случва с постовете.

Философията залегнала в създаването на новия Timeline формат е визията – всичко се прави заради визията и там ще бъде основният акцент – по-големи картинки, повече графични елементи, по-малко текст. Именно поради тази причина постовете вече са с много по-големи картинки, а ако се поства албум или картинка – тогава съвсем.

Highlight & Pin to Top

Другото ново при постовете е, че вече имате възможност да акцентирате върху някой пост и начините това да се случи са два – да подчертаете (highlight-нете) поста или да го прикачите (pin-нете). Каква е разликата? Подчертавайки поста (кликвате на звездичката в горния десен ъгъл на поста) самия пост ще заеме цялата позволена ширина, което определено ще го направи много забележим. Прикачвайки го (кликвате на моливчето в десния ъгъл на поста и избирате Pin to Top) постът ще остане в най горната част на вашия Тimeline в продължение на една седмица. Прикачените постове се отбелязват с малко флагче в горния десен ъгъл на самия пост.

Съобщенията

Новият Timeline формат ви дава още една прекрасна нова възможност – със стартирането на новия формат ще бъде възможно изпращането на съобщения до бранд страница, което досега беше невъзможно. Единствения вариант за такава комуникация досега беше като се изпрати съобщение директно на стената на бранд страницата, което не беше много удачно – все пак тези съобщения не винаги са подходящи да бъдат публично споделяни.

Изтриване и скриване на стари постове

Новият формат ви излага доста повече на показ, но пък ви дава и големи възможности да спазвате някаква “хигиена” на това, което искате да се вижда на вашата бранд страница. С новия формат имате възможност да скриете или да изтриете стари постове и ви препоръчваме това да е първото, което да направите щом преминете към новия формат – разгледайте как изглежда страницата ви и скрийте не до там подходящите постове, ако има такива.

Крайъгълните камъни

Освен че можете да скриете или изтриете стари постове, които не ви представят в много добра светлина, то можете и да добавите постове (или снимки) с по-задна от днешна дата (снимки от старо събитие, което сте пропуснали да отбележите), а също и да въведете т.нар. крайъгълни камъни (milestones), които представляват важни събития за вашата фирма (откриване на нов клон, отваряне на нов магазин и т.н.), които смятате, че трябва да бъдат подобаващо отбелязани – графично това става в пост заемащ цялата възможна ширина на страницата.

Административният панел

Административният панел на новия формат за бранд страниците ви дава възможност да наблюдавате и управлявате страницата си от едно място разположено в най-горната част на страницата ви. Тук виждате всички известия и съобщения, кой е харесал страницата ви или е постнал нещо на нея, отговаряте на съобщения и коментари, виждате последни статистики за посещаемостта на вашата страница…

Това са най-интересните нови възможности, които новият Timeline формат предлага. За повече подробности можете да посетите официалната страница на Facebook за новите промени тук.